تهران- خبرگزاري كار ايران
رئيس گروه فلسفه دانشگاه تربيت مدرس در مراسم تجليل از شخصيت ديني و مذهبي پاپ ژان پل دوم گفت: پاپ نشان داد پيشرفت امر ديني هرگز به در دستداشتن رسمي قدرت سياسي و اجرايي وابسته نيست.
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و انديشه خبرگزاري كار ايران ( ايلنا ), محسن كديور، رئيس گروه فلسفه دانشگاه تربيت مدرس، در سخناني كه در مراسم تجليل از شخصيت ديني و مذهبي" پاپ ژان پل دوم" و در حسينيه ارشاد ايراد كرد, سخنان خود را درباره" ذكر مزايا و خدمات رهبر فقيد كاتوليكهاي جهان" متمركز كرد ولي در عين حال اظهار داشت: پاپ با وجود قدرت فراواني كه در اختيار داشت ميتوانست بهتر از اين به مسيحيت و همه مظلومان عالم خدمت كند.
وي ادامه داد: من امروز در مكاني صحبت ميكنم كه زماني مرحوم شريعتي سخناني تحت عنوان " اگر پاپ و ماركس نبودند" ايراد كرد ولي امروز فارغ از مذهب خاصي ميبينيم در جهان معاصر، دين بهرغم تكثر زياد، هنوز هم جايگاهي قوي دارد و اين، از نحوه تشييع جنازه او نمود پيدا ميكند.
وي سخنان خود را درباره خدمات" پاپ ژان پل دوم" تجليل سياسي ندانست و گفت: يكصد و ده سال پيش از آغاز زمامداري "پاپ ژان پل دوم"، واتيكان از سوي ارتش ايتاليا اشغال شد اما يكصد و ده سال بعد كه " پاپ ژان پل دوم" به مسند قدرت رسيد اقتدار او با آن زمان قابل قياس نبود.
كديور افزود: "پاپ" فلسفه خوانده بود؛ كتابهاي او قوت مذهب را از زاويه مذهبي به تصوير ميكشيد. كتابهاي او در واقع گذر از آستانه اميد است.
وي افزود: "پاپ ژان پل دوم" با مهمترين فيلسوفان معاصر همچون" هوسرل"," شيلر"," پل ريكور" و" لوييناس" گفتوگوهاي فلسفي داشت و از مهمترين اقدامات وي، برگزاري سمينار يك سال در ميانِ "با متفكران لاادري و ملحد و كافر" بود. او باب گفتوگوي دينداران با بيدينان را در بالاترين عرصه مذهبي گشود.
كديور ادامه داد: او در واقع از حقوقبشر دفاع كرد. او در سال 1995 در نطق دوم خود در سازمان ملل از حقوق فردي آدميان دفاع كرد و تأكيد كرد كه آدميان، فارغ از رنگ و نژاد و مذهب، داراي حقوقياند كه ما رهبران مذهبي چارهاي جز بهرسميتشناختن آنها نداريم." پاپ" در واقع از حقوق فطري بشر دفاع كرد و بيش از همه بر آزادي دين انگشت گذاشت.
رئيس گروه فلسفه دانشگاه تربيت مدرس با بيان اينكه" پاپ" در پاسخ به اين سؤال كه آيا كسي كه از" پاپ" اطاعت نكند امكان رستگاري خواهد داشت؟معتقد به آزادي دين بود.
وي در ادامه گفت: نامها مهم نيستند؛ خدا به عناوين ما نگاه نميكند بلكه به عمل صالح ما و درون قلب ما توجه دارد. اين پيامي بود كه توسط" پاپ" در قالب آزادي مذهب اعمال شد.
اين محقق و مدرس فلسفه ادامه داد: "پاپ" البته هرگز حقوق همجنسگرايان را بهعنوان حقوقبشر به رسميت نشناخت. هر نوع جلوگيري از بارداري و سقط جنين را رد كرد و بيشك آنچه بر آن پاي ميفشارد مخالفت شديد او با آزادي بيبند و باري خارج از چارچوب خانواده بود تا جايي كه حتي درباره سقط جنين تبصرههاي پزشكي را نپذيرفت و از اين رو مخالفان زيادي داشت كه در مرگش شادي و دستافشانيها كردند.
وي گفت: البته اين عمل او به محافظهكاري تعبير شد تا جايي كه حق طلاق زنان و كشيششدن زنان را نيز بر نتابيد و اينها مجموع نكات منفي او را تشكيل ميدهد.
كديور كه در حسينيه ارشاد سخن ميگفت دفاع از مردمسالاري توسط" پاپ ژان پل دوم" را قدم بزرگي عنوان كرد و افزود: اينكه رهبري مذهبي كه خود را نماينده خدا در زمين ميداند از مردمسالاري دفاع كند قدم بزرگي است و مبارزه او عليه فاشيسم و كمونيسم هم موفقيتهاي بزرگي به دنبال داشت.
رئيس گروه فلسفه دانشگاه تربيت مدرس، "ژان پل دوم" معتقد بود جامعه سالم سه ويژگي دارد: مردمسالاري در حوزه سياست, آزادي در حوزه اقتصاد و فرهنگ و اخلاق پويا؛ دفاع او از اين عامل سوم من را وادار ميكند بهعنوان فردي مسلمان از او تشكر كنم. او بزرگترين منادي اخلاق و منتقد ليبرال دموكراسي موجود بود. او البته بيشترين تأكيد را در حوزه اخلاق داشت.
كديور به سه رويداد و خيزش ربع قرن اخير, انقلاب ايران در سال 1979, نهضت كاتوليكهاي جهان در لهستان) و نهضت ساندنيستهاي نيكاراگوئه و تأثير آنها بر تجديد نظر در نظريهپردازان سكولار در مورد نظرياتشان اشاره و تصريح كرد: "پاپ" بر اقتدار ديني بدون استفاده از قدرت دولتي تأكيد داشت.
advertisement@gooya.com |
|
"پاپ ژان پل دوم" رئيس كشور نبود. او در واقع جانشين پاپي بود كه هزار سال پيش، جنگهاي صليبي راه انداخت. او در واقع تجربه تلخ هزار سال قدرت نظامي را دنبال خود ميكشيد كه در واقع آبروي دين را برد اما او گفت كه تبليغ ديني به قدرت سياسي نياز ندارد و قدرت واقعي در سينههاي مؤمنان است.
كديور گفت: او با اقتدار رهبر يك ميليارد و چند صد ميليون مسيحي بود و نشان داد ميتوان دين را در عرصه عمومي سر پا نگه داشت و رهبر هم لازم نيست بر قدرت اجرايي تكيه بزند.
وي تصريح كرد: "پاپ ژان پل دوم" نشان داد پيشرفت امر ديني هرگز به در دستداشتن رسمي قدرت سياسي وابسته نيست.
رئيس گروه فلسفه دانشگاه تربيت مدرس با بيان اينكه او فيلسوفي مذهبي بود كه اثبات كرد ميتوان حرف اول را در حوزه عمومي زد، گفت: لازم نيست كه ارتش و حكومت و دولت در اختيارمان باشد و به راستي تشييع جنازه كدام مقام سياسي و حكومتي اين چنين بود؟
كديور با بيان نظر"پاپ ژان پل دوم" مبني بر اينكه "ما به لحاظ اخلاقي وظيفه داريم از نسلكشي جلوگيري كنيم"، ضمن محل سوء استفاده خواندن اين جمله از جانب قدرتهاي بزرگ، در انتهاي سخنش گفت: اين سخن ميتواند مستمسك قدرتهاي بزرگ براي برخي حملات به كشورهاي ضعيفتر قرار گيرد و بهراستي چه كسي بايد اين وظيفه را برعهده گيرد.
وي در پايان گفت: بهطور كلي پاپ، وضعيت و سيماي دوگانهاي از خود نشان داد؛ او از سويي مذهبي و محافظهكار و از سوي ديگر يك روشنفكر مدرن مينمود و شايد اطلاق تركيب روشنفكر محافظهكار، تنها زيبنده او باشد.