تهران- خبرگزاری کار ايران
درباره افزايش محبوبيت باراک اوباما در اروپا پس از سفر جنجالی او به اين قاره که شنبه شب به پايان رسيد، ترديدی وجود ندارد اما در مورد اينکه اوباما در صورت پيروزی در انتخابات میتواند اين اشتياق و هيجان دستاوردهای سياسی مبدل کند، سوالهای زيادی باقی مانده است.
به گزارش "ايلنا"، خبرگزاری آسوشيتدپرس در تحليلی از سفر اخير نامزد دموکرات انتخابات رياستجمهوری آمريکا به اروپا آمده است. پس از احساسات ضد آمريکايی که در دهه سفير اروپايی وجود آمده، ظهور يک سياستمدار محبوب، از ديدگاه مردم، رسانهها و رهبران قاره بسيار قابل توجه است.
نظرسنجیها نشان میدهد نه تنها اکثريت قريب به اتفاق مردم کشورهايی مانند انگليس اگر بتوانند در انتخابات و برابر جان مک کين جمهوریخواه از اوباما حمايت میکنند بلکه با طرحها و پيشنهادهای اوباما به عنوان رييسجمهور آمريکا، نگرش منفی نسبت به اين کشور تغيير يافته است.
advertisement@gooya.com |
|
"آنتونی ولز"، رييس مرکز پژوهشهای "خانه سياست" انگليس میگويد: از زمان آغاز اين رقابت، روند مثبتی به سوی آمريکا قابل مشاهده است و من اطمينان دارم به خاطر تاثير اوباما است. مخالفت با آمريکا بيشتر به خاطر جورج بوش است اما مردم اوباما را دوست دارند.
اما بسياری از تحليلگران بر اين باورند در صورت پيروزی اوباما در انتخابات رياستجمهوری، در نخستين باری که او اروپا را برای اعزام نيروهای بيشتر به افغانستان يا حمايت از جايگاه نظامی آمريکا در برابر "ديگران" بيشتر به دنبال راه حل ديپلماتيک است تا استفاده از موشکهای کروز، اين پشتيبانی از بين خواهد رفت.
همچنين نبايد انتظار داشت مسائل مهمی مانند تعرفههای تجاری و استفاده از غذاهای فرآوریشده از طريق ژنتيک فقط به خاطر محبوبيت رييسجمهور حل و فصل شود.
"جرمانو دو تورمی"، تحليلگر مرکز مطالعات استراتژيک رم نيز معتقد است: شور و شوق مردم نسبت به اوباما در "نخستين آزمايش واقعی" فروکش میکنند زيرا او قصد ندارد تغييرات سياسی اساسی ايجاد کند. دو تورمی میافزايد: «وقتی اوباما در "برداشتن ديوارها" صحبت میکنند همه او را تشويق میکنند اما زمانی که از اروپا بخواهد بهای اين کار را بپردازند، من اطمينان دارم که تشکيک در صلاحيت او آغاز میشود. اوباما قصد ندارد به نظارهگری آمريکا در سياست خارجی پايان دهد و هنگامی که مخاطبان اروپايی اين را دريابند، دست از حمايت برمیدارند.
اين قضيه در آلمان هم قابل مشاهده است، آنگاه که مرکل، صدراعظم آلمان از طريق سخنگوی خود تمايل اوباما برای کار با اروپا را تحسين کرد اما خاطر نشان کرد: آلمان قصد ندارد به خواسته او درباره اعزام نيرو به افغانستان برای جنگ با طالبان و القاعده تن دهد.
"هوگو مولرووگ"، نويسنده روزنامه پرتيراژ "بيله" آلمان نيز ديدگاه "بايد مشکلات را به کمک هم حل کنيم" اوباما را تحسين میکند اما درباره هزينههای آن هشدار داده و میگويد: "او حضور گستردهتر آلمان در صحنههای بينالمللی و همچنين استفاده بيشتر از سربازان آلمانی را خواستار است."
"اريک فری"، سردبير روزنامه استاندارد چاپ وين تاکيد میکند: انتخاب اوباما به عنوان رييسجمهور آمريکا به معنی پايان اختلافات ايالات متحده و اروپا نيست بلکه ممکن است دو طرف را به هم نزديکتر کنند.
وی میگويد: "شايد بسياری از درگيریهای دولت بوش با روی کار آمدن رييسجمهوری جديد از بين رفته و همکاریهای تازهای شکل بگيرد اما دهها مساله مورد اختلاف ديگر باقی نمیماند."
خيلیها هشدار میدهند انتظارات اروپا مبنی بر تغيير ۱۸۰ درجهای سياست خارجی اروپا در صورت انتخاب اوباما، بايد تعديل شود. "ايندر جيت پارما"، رييس دپارتمان سياست دانشگاه منچستر انگليس میگويد: از سال ۲۰۰۲ تمام سخرانیهای اوباما را پيگيری کرده و به اين نتيجه رسيده که اوباما تغيير عمدهای در سياست خارجی آمريکا ايجاد نمیکند و اين ناگريز به کاهش محبوبيت او منجر میشود. پارما میگويد: اوباما از مسائل مهم حرفی نمیزند و بيشتر درباره پيشنهادهای دوستانه صحبت میکند اما او به طور قطع همکاری بيشتر و از بين رفتن مرزها خواهد شد و اين زمانی است که کشورهای ديگر از همراهیاش خودداری کند.
به نظر اين کارشناس مسائل سياسی، رييسجمهور بعدی اوباما باشد يا مک کين، به سرعت با بحرانهای زيادی بهويژه مساله تسليحات هستهای ايران روبرو میشود. ايالات متحده به اين باور رسيده که ديدگاه نظامی بهترين راه برای حل چنين مسائلی است که البته با مخالفت شديد اروپا روبرو خواهد شد. تحليلگران همچنين اعتقاد دارند که سياستهای تجاری اوباما حمايتگرايانه از مک کين است و اين تقابل بيشتر با اروپا را در پی خواهد داشت.
در فرانسه جايی که رييسجمهور، "نيکولا سارکوزی" در يک سال اخير درباره مسائلی نظير افغانستان به آمريکا نزديکتر شده است. هواداران اوباما بر اين باورند که با پيروزی اوباما، آمريکا اعتبار بالايی به دست میآورد و اين راه را برای همکاری بيشتر با رهبران اروپايی در مورد مسائل حساس هموار میسازد.
اما بايد توجه داشت حمايت پرشور مردم در برلين، پاريس و لندن برای پيروزی اوباما به اندازه ديدگاه رایدهندگان به طور قطع امريکايی اهميت ندارد. "آناندمنون"، مدير بخش تحقيقات اروپايی دانشگاه بيرمنگام انگليس میگويد: "فکر کنم برخی از مردم اروپا متوجه اين قضيه نيستند، حمايت در اين قاره لزوماً به معنی حمايت در آمريکا نيست. شعار "باراک اوباما، مردمی که ديگران دوستش دارند" پيروزی قطعی او را در انتخابات تضمين نمیکند.