تهران- خبرگزاري کار ايران
"ياسر عرفات" روز 24 آگوست 1929 در شهر قاهره به دنيا آمد. پدر او در آن زمان در کشور مصر به فعاليتهاي بازرگاني اشتغال داشت و مادرش متعلق به يکي از خانوادههاي قديمي فلسطيني از شهر بيتالمقدس بود.
زماني که "ياسر عرفات" پنج سال بيشتر نداشت، مادر خود را از دست داد و پس از آن به مدت چهار سال نزد دايياش در بيتالمقدس زندگي ميکرد.
به اين صورت بود که وي آموزشهاي اوليه را با قوانين انگليسي گذراند که اصولا مردم فلسطين علاقهاي به آن ندارند.
"ياسر عرفات" همواره ميگفت، از کوچکي خود خاطرات زيادي به ياد ندارد اما هيچگاه آن شبي را که سربازان انگليسي به خانه دايي او حمله کرده و افراد خانوادهاش را مورد ضرب و شتم قرار داده و اثاثيه خانه شان را شکستند، از ياد نميبرد.
سرانجام پس از چهار سال زندگي در اوشليم پدرش، او را نزد خود به قاهره آورد و از آن زمان بود که خواهر بزرگترش مراقبت از او را به عهده گرفت.
در سال 1952 زمانيکه "عرفات" 23 ساله بود، پدر خود را نيز از دست داد، اما از آنجاييکه پدر "عرفات" هيچگاه به فرزندانش نزديک نبود، او حتي در مراسم تشييع جنازه پدرش نيز شرکت نکرد.
"عرفات" پيش از آنکه به سن 17 سالگي برسد، در خدمت نظام فلسطينيها براي مبارزه عليه انگليس و اسرائيل حاضر شده بود.
بعدها در سن 19 سالگي همزمان با آغاز جنگ اعراب و اسرائيل، تحصيل خود در دانشگاه قاهره را با هدف جنگ در مناطق اشغالي به خصوص غزه ترک کرد.
پس از آرام شدن نسبي اوضاع در مناطق اشغالي، "عرفات" براي زنده کردن روياهايش و تشکيل فلسطيني مستقل، بارديگر به حوزه دانشگاه براي ادامه تحصيل بازگشت و موفق به اخذ مدرک کارشناسي در رشته مهندسي در سال 1956 از دانشگاه قاهره شد.
پس از پايان تحصيلات "عرفات" براي کار به کويت رفت و اقدام به تاسيس يک شرکت مهندسي نمود.
اما در حقيقت "عرفات" بيشتر وقت خود را صرف رسيدگي به امور سياسي ميکرد، به طوريکه در سال 1958 به همراه يکي از دوستانش اقدام به تاسيس جنبش آزاديبخش فلسطين(فتح) که يک شبکه زيرزميني بود، نمود. آنها به طور همزمان، اقدام به چاپ يک مجله سياسي که بيشتر مطالب آن ضد ارتش اسرائيل بود، کردند.
در سال 1964 "عرفات" کويت را با هدف گسترش جنبش انقلابي خود ترک نموده و شروع به توسعه و تقويت سازمان فتح در اردن نمود.
وي همچنين در همان سال (1964) با حمايت ديگر گروههاي عرب، سازمان آزاديبخش فلسطين را تاسيس نمود.
"عرفات" در سال 1965 به دبير کلي سازمان آزاديبخش فلسطين انتخاب شد و از همان زمان بود که آموزش اعضاي اين سازمان توسط او آغاز شد.
يکي از اهداف اصلي "عرفات"، توسعه همه جانبه سازمان آزاديبخش فلسطين در کشورهاي عربي و به خصوص همسايگان اسرائيل بود. به همين دليل پس از مدت کمي شاخه اين سازمان در لبنان نيز گسترش پيدا کرده و سپس مرکز آن به تونس منتقل شد. وي در يکي از سفرهايش به اين کشور مورد سوء قصد جدي ماموران اسرائيلي قرار گرفت که خوشبختانه نجات يافت.
"عرفات" بيشتر مدت زندگياش را در سفر از کشوري به کشور ديگر گذراند تا شايد بتواند به اين طريق مشکلات فلسطينيها را مطرح کرده و در حل آنها کوشش نمايد.
اما نکته جالب در اين سفرها اين بود که او همواره حرکات و اقدامات خود را مخفيانه نگاه ميداشت و همين روش را در زندگي خصوصي خود نيز دنبال ميکرد؛ به طوريکه زماني که در سال 1990 با "سهي تاويل" ازدواج کرد، اين ازدواج به مدت دو سال مخفي نگاه داشته شد.
بعدها با انجام حرکات انتفاضه اول از سوي "عرفات" و اعتراضات مداوم مبارزين فلسطين اين کشور مورد توجه محافل جهاني قرار گرفت.
اما سال 1988 زمان تغيير سياستها بود. به طوريکه "عرفات" در سخنراني خود در مقر سازمان ملل در ژنو، خاطرنشان کرد، سازمان آزادي بخش فلسطين از تروريسم حمايت نميکند؛ چراکه تمام احزاب و گروهها در خاورميانه خواهان زندگي در محيطي امن و همراه با آسايش هستند که اين مساله شامل ملت فلسطين، اسرائيل و همسايههاي آنان نيز ميشود.
در سال 1991 پس از پايان اولين جنگ خليج فارس، چشم اندازهاي صلح در منطقه کاملا احساس ميشد. اين حرکات تازه سياسي در مناطق اشغالي منجر به انعقاد معاهده اسلو در سال 1993 شد.
بر اساس توافقنامه اسلو، فلسطينيها ميتوانستند در سال 1996 براي خود انتخابات برگزار کنند و همانند ديگر حکومتها براي خود رئيس جمهور تعيين نمايند.
زماني که "بنجامين نتانياهو" در سال 1996 قدرت را در اسرائيل به دست گرفت، مراحل صلح در خاورميانه آهسته، آهسته راه خود طي ميکرد و بسياري از کارشناسان معتقد بودند، نتيجه نهايي روند صلح در خاورميانه با انتخابات اسرائيل در سال 1999 مشخص خواهد شد.
سرانجام با انتخابات انجام شده در مناطق خودگردان در سال 1996، "عرفات" به عنوان رئيس جمهور فلسطين انتخاب شد.
همان طور که پيش بيني ميشد، "عرفات" و "ايحود باراک"، نخست وزير وقت اسرائيل، توافقنامهاي براي نهايي کردن مرزهاي دو کشور در سال 2000 ميلادي امضاء کردند. اين توافقنامه عامل اصلي بروز ناآراميها در مناطق اشغالي و خودگردان شد.
بعدها مقامات فلسطيني در سال 2003، اقدام به تاسيس پارلمان فلسطين و تعيين نخست وزير براي دولت فلسطين نمودند.
"عرفات" در سال 1994 ميلادي به همراه "شيمون پرز"، وزير امور خارجه اسرائيل، و "اسحاق رابين"، نخست وزير کشور، موفق به دريافت جايزه صلح نوبل شد.
از آنجا که "ياسر عرفات"، همانند بسياري رهبران کشورهاي عربي براي خود جانشيني تعيين نکرده، در شرايط کنوني و در صورت مرگ وي، مراحل صلح در خاورميانه و آينده مردم فلسطين در هالهاي از ابهام فر خواهد رفت.
در ارتباط با محل تولد "عرفات" روايات مختلفي وجود دارد. برخي مورخان تولد وي را در غزه و عدهاي نيز براين عقيده اند، "عرفات" در بيتالمقدس به دنيا آمدهاست.
همسر عرفات
"ياسر عرفات"، رهبر حکومت خودگردان فلسطين، به دليل مبارزات سياسي و عشق و علاقهاش به مردم فلسطين تا 61 سالگي ازدواج نکرد اما در آن سال به دليل علاقهاش به "سهي تاويل" با وي ازدواج نمود.
"سهي تاويل"، همسر عرفات، در سال 1963 در بيتالمقدس، در يک خانواده مسيحي متولد شد. پدر وي رئيس بانک و مادرش يکي از شعراي ملي فلسطين بود که در آن زمان در يکي از روزنامههاي بيتالمقدس در بخش فلسطين اشتغال داشت که بعدها به دليل ياداشتها و اشعارش توسط پليس اسرائيل بازداشت شد.
"سهي" تحصيلات اوليه و مقدماتي را در مدرسه رزاري در بيتالمقدس به اتمام رساند و بعدها با کمک "ياسر عرفات" موفق به ادامه تحصيل در دانشگاه سوربن شد.
زمانيکه مادر "سهي" وي را در عمان، پايتخت اردن، به "ياسر عرفات" معرفي کرد، وي به عنوان يک روزنامه نگار آزاد مشغول فعاليت بود.
بعدها او فعاليتهاي مربوط به روابط عمومي سازمان آزاديبخش فلسطين را انجام ميداد و پس از مدتي نيز مشاور اقتصادي "عرفات" شد. "عرفات" و "سهي" در سال 1990 در يک مراسم کاملا محرمانه در مرکز سازمان آزاديبخش فلسطين در تونس ازدواج کردند. "سهي" درپي اين ازدواج به دين مبين اسلام روي آورد.
advertisement@gooya.com |
|
اين ازدواج به مدت دو سال مخفي نگاه داشته شد و بعدها زمانيکه خبر آن منتشر شد، باعث تعجب بسياري از فلسطينيها شد.
در حال حاضر نيز بسياري از مردم فلسطين از "سهي" به دليل آنکه پس از تصرف مرکز سازمان آزاديبخش فلسطين در رام الله در سال 2002 توسط اسرائيليها، با همسرش ملاقات و ديداري نداشته، انتقاد ميکنند و حس تعلقي به او ندارند.
"سهي" نيز همانند ديگر همسران روساي کشورهاي عرب، در چند سال اول زندگي مشترکشان به فعاليتهاي اجتماعي زيادي پرداخت اما اکنون فعاليتهاي وي در ارتباط با زنان و کودکان در حال حاضر بسيار کمرنگ شده است و حتي بسياري از فلسطينيها روش زندگي او در پاريس، نوع آرايش و لباس پوشيدن وي را قبول ندارند.
از سويي ديگر مسائل مالي و پولهايي که توسط "عرفات" به حساب بانکي او در پاريس واريز ميشد، اعتراض بسياري از مردم فلسطين را برانگيخت.
"سهي" از "عرفات" يک فرزند دختر به نام "زهوا" دارد که در سال 1995 در پاريس به دنيا آمده است.
بعد از بحراني شدن اوضاع در غزه "سهي" به همراه دخترش اين منطقه را ترک کرده و نزد مادرش در پاريس زندگي ميکند.
در حال حاضر پس از اعلام بحراني شدن وضعيت عمومي "عرفات"، و نقش همسرش در چگونگي انتقال اخبار مربوط به سلامت وي، او را در کانون توجه اخبار بينالمللي قرار داده است.
مفسران پيش بيني ميکنند حسابهاي بانکي "عرفات" و منابع ملي متعلق به او، يکي از مسائل و مشکلات اصلي "سهي عرفات"، پس از مرگ وي, محسوب ميشود.