افزايش 15 درصدي دستمزدها، كفاف تورم لجام گسيخته را نميدهد
تهران- خبرگزاري كار ايران
سياست ويرانگر مجلس در طرح تثبيت قيمتها، شرايط افزايش ريخت و پاشهاي دولت را فراهم كرد.
دكتر فريبرز رييس دانا, كارشناس مسايل اقتصادي، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاري كار ايران, ايلنا, گفت: چشمه نهفتهاي دردل اقتصاد ايران وجود دارد كه از منفذهاي مختلف آن تورم فوران ميكند؛ چرا كه افرادي با طرح بازيهايي جهت افزايش قيمتها, واردات كالاها و انحصار و احتكار كالاهاي داخلي، ضربه مهلكي بر پيكره اقتصاد كشور وارد كردهاند، به نحوي كه برخي از دستاندركاران اين قضيه در ساختار قدرت كشور نيز حضور داشته و صحنه تورم كشور را كارگرداني ميكنند.
وي، افزود: تورم كشور ناشي از توزيع نامناسب درآمدهاست، به اين معنا كه طراح اصلي چنين بازيهايي در اقتصاد كشور افرادي هستند كه با نفوذ در ساختار اقتصادي دولت و با استفاده از امكانات دولتي, دست به اقداماتي ميزنند كه نتيجه منفي آن را مردم در زندگي خود احساس ميكنند و در اين راستا ميتوان قضيه بازار ميوه كشور را طي چند ماه اخير گوشزد كرد.
دكتر رييسدانا, گفت: چنين افرادي بر اين باورند كه مردم نادان هستند و كشور اقتصاددان ندارد، اين در حالي است كه افرادي در كسوت مسووليتهاي رسمي، امتياز واردات كالاهاي اساسي را داشته و ذخاير ارزي كشور را صرف خريد موز, سيب و پرتغال ميكنند.
وي، تصريح كرد: دعواهاي اخير بين مجلس و دولت, دعواهايي زرگري است و ملت ايران بايد تاوان آن را پس دهد، در غير اين صورت مگر كارگرها چه گناهي كردهاند كه امسال پس از گفت و شنودهاي بسيار بايد شاهد افزايش 15 درصدي دستمزد خود باشند و اين در حالي است كه اين بادهها كي كفاف دهد به مستي ما.
اين اقتصاددان، همچنين، گفت: افزايش 15 درصدي دستمزدها، نميتواند كفاف تورم لجام گسيخته كشور را دهد، در حالي كه دولت و مجلس، كليه اين قضايا را به يكديگر حواله ميدهند.
دكتر رييسدانا، در خصوص تصميم دولت در مقابله با طرح تثبيت قيمتها، اظهارداشت: زماني كه دولت اصلاحطلب با طرح تثبيت قيمتها مخالفت ميكرد, در ذهن خود مكانيزم ديگري را براي تورم ميپروراند كه برنامه آغاز آن از خرداد يا تيرماه سال جاري بود.
وي، افزود: مكانيزم جايگزين دولت، استقراض از بانك مركزي بود كه من به عنوان يك اقتصاددان، اثر تورمي آن را با 4 ماه وقفه نمايان شده ميدانم.
دكتر رييسدانا, گفت: نظام لجامگسيخته و آتشفشان دروني تورمزا در داخل كشور قليان ميكند و اين در حالي است كه به محض افزايش قيمت نفت, دولت از طريق بالا بردن قيمتها، پول حاصل از افزايش نفت را از دست مردم خارج كرد؛ ولي اگر اين تصميم مجلس مبني بر تثبيت قيمتها، شكل اجرايي به خود نميگرفت ، تورم در ماههاي تير و خرداد 2 برابر ميزان فعلي ميشد.
وي، خاطرنشان ساخت: از طرفي عملكرد مجلس نيز در اين طرح چندان جالب نبود؛ چرا كه قرار بر اين بود كه مجلس از ريخت و پاشهاي اضافي بخشهاي دولتي در بودجه جلوگيري كند، اين در حالي است كه عملكرد مجلس به ريخت و پاشهاي دولت در بودجه فرصت داد به نحوي كه بودجههاي نهادهاي نالازم را چند برابر كرد.
وي، افزود: مجلسي كه ادعاي كنترل هزينهها را داشت، بلافاصله با يك سياست بسيار ويرانگر، زمينه را براي بروز ريخت و پاشهاي دولت فراهم آورد، ضمن اين كه وقتي مجلس يك كار مناسب در اقتصاد كشور را هدف قرار ميدهد، فرصت دفاع را به اقتصاددانان نميدهد.
دكتر رييس دانا، به آمار 6/3 ميليون نفري بيكار در كشور اشاره و تصريح كرد: وجود 6/3 ميليون نفر بيكار به علاوه افغانيهايي كه قطعاً به كشورمان باز خواهند گشت، مشكلات بسياري را در سال 84 به جامعه منتقل ميكند؛ بنابراين ميتوان گفت كه مقدار زيادي از وضعيت به وجود آمده سياستهاي مقطعي و تبليغاتي است كه دردي را از مردم دوا نميكند.
وي، افزود: ما از اصرار مجلس جهت طرح تثبيت قيمتها ابراز شگفتي ميكنيم؛ ولي از ياد بردهايم كه دولت اصلاح طلب نيز فشارهاي سنگيني را بر پيكره مردم تحميل كرده، به نحوي كه آماج اوليه بمباران تورمي را به سمت مردم روانه كرده است.
وي، افزود: احتكارگران و سوداگران، دست به دست هم دادهاند كه كالاها را از سفره مردم در آورند و اين جاي شگفتي است كه چرا دولت جلوي اين فساد را نميگيرد.
دكتر رييس دانا, گفت: دولتيها اگر كفايت ندارند؛ چرا كار را به دست كاردان نميسپارند و اين در حالي است كه عدهاي به جان اقتصاد افتادهاند و مجلس نيز از طرف ديگر با سياستهاي مقطعي و نمايشي، تلاش بيهوده ميكند.
اين اقتصاددان، معتقد است: به زودي فرياد مردم از اين وضعيت نابسامان اقتصادي سر به فلك خواهد كشيد؛ چرا كه اگر مجلس سعي در تثبيت قيمتهاي بنزين, آب, برق, گاز و تلفن دارد؛ اما تورم در خيار و گوجه فرنگي نمايان شده است.
وي، افزود: من رابطه تثبيت قيمت آب و فاضلاب را با گراني گوجه فرنگي نميفهمم.
دكتر رييسدانا, گفت: سالهاي مبارزه من با رژيم گذشته بيشتر از بقيه مبارزاتم بوده؛ ولي زماني كه قيمت نفت از 5/2 دلار به 11 دلار ميرسيد آثار اصلي آن در زندگي مردم كاملاً مشهود بود؛ ولي در حال حاضر قيمت نفت در بالاترين حد خود نيز دردي از مردم دوا نكرده است.
وي، در پايان خاطرنشان ساخت: اگر باقيمانده درآمد نفت به صندوق ذخيره ارزي واريز شده؛ ولي حساب صندوق ذخيره ارزي در حال حاضر ته كشيده و به واردات موز و خيار و گوجهفرنگي اختصاص يافته است.