تهران- خبرگزاري کار ايران
تحريم اقتصادي از دست دادن بازار بينالمللي را در کوتاهمدت براي ايران به ارمغان ميآورد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري کار ايران, ايلنا, مجتبي خسروتاج معاون, وزير بازرگاني,چنين ميگويد: سناريوهاي محتمل در تحريم اقتصادي به 3 دسته تقسيم ميشوند, سناريوي اول شامل تداوم فضاي حاکم فعلي در جهان و ادامه سياستهاي اعمال فشار و تبليغات سوء , سناريوي دوم شامل کشانده شدن پرونده به شوراي امنيت سازمان ملل و اعمال انواع تحريمها و سناريوي سوم تهديد نظامي را در برميگيرد.
وي,پيامد سناريوي 2و3 را در موارد زير خلاصه ميکند:پيامدهاي درجه اول شامل توقف بخشهايي از صنعت که وابستگي به نهادهاي وارداتي, احتمال توقف طرحهاي بزرگ سرمايهگذاري نيز ميتوان در افزايش نرخ ارز و آثار تورمي گسترده آن, تشديد حرکات سوداگرانه در تجارت و اقتصاد, خروج سرمايه, تورم گسترده و کاهش سطح اشتغال خلاصه کرد.
خسرو تاج معتقد است:پيامد تحريم با توجه به کالاهاي وارداتي ميتواند با توجه به نوع کالاهاي مصرفي, واسطهاي و سرمايهاي که به ترتيب 9/12, 5/41 و 4/44 درصد کالا را در بر دارند, نگراني کالاهايي نظير روغن خام, کود فسفاته, برنج, شکر و غيره, مشکلات تامين ckd , skd و مواد اوليه صنعت و تاخير در اجراي طرحهاي سرمايه گذاري و توسعهاي نظير نفت , گاز , پتروشيمي , آب و برق را در برداشته باشد.
معاون وزير بازرگاني, در تحليل استراتژي مقابله با تحريم اقتصادي ميگويد: مديريت تحريم با توجه به نقش دستگاههاي دولتي, واردکننده در 7 بخش نفت, دفاع, بهداشت, صنعت, خودروسازي, معدن و کشاورزي خلاصه مي کند,که تدوين برنامه عمل و اقدامات پيشگيرانه و نيز برنامههاي اقتضايي ميتواند در اين زمينه راهگشا باشد.
خسروتاج, ارزش واردات دارو در سال 82, 5/415 ميليون دلار, انواع قطعات منفصله خودروسازي و باري 380/2 ميليارد دلار, کالاهاي اساسي 073/1 ميليارد دلار, ماشين آلات 62/11 ميليارد دلار برق الکترونيک و ابزار آلات 34/5 ميليارد دلار, فلزات 78/3 ميليارد دلار, مواد شيميايي و پلاستيک 25/3 ميليارد دلار, منسوجات 485 ميليون دلار, منسوجات 485 ميليون دلار و کاغذ و چوب 462 ميليون دلار واردات را در سال 82 در برداشته است.
وي تصريح کرد: آسيبپذيري ناشي از تحريم اقتصادي در فلزات, مواد شيميايي, دارو, منسوجات و کاغذ و چوب متوسط, قطعات منفصله خوروهاي سواري و باري بسيار بالا, ماشين آلات و برق الکترونيک بالا و کالاهاي اساسي پايين است.
رييس سازمان توسعه تجارت معتقد است:صنايع خودرو آسيبپذيري بسيار بالايي را در تحريم اقتصادي دارد و اتکا به توليدات با سهم بالاي ساخت داخل, جايگزيني منابع تامين مواد عمومي از ساير منابع, استراتژي مقابله با آن هستند.
خسروتاج, آسيبپذيري در صنايع پتروشيمي را نيز بالا عنوان ميکند و در اين خصوص بهينهسازي ترکيب توليد به محصولاتي را که آسيبپذيري کمتري دارند, را پيشنهاد ميکند.
معاون وزير بازرگاني درگفتوگو با ايلنا, صنايع مصرفکننده انواع فلزات و صنايع مصرفکننده شيميايي و پلاستيک را با آسيبپذيري متوسط و پايين عنوان ميکند و کاهش مصرف نهايي جهت حفظ سطح مصرف صنعتي در داخل کشور و نيز جايگزيني منابع آسيا را به عنوان استراتژيهاي مقابله با تحريم در اين موارد مي داند.
وي, بازار ايران را در 12 حوزه کشوري خلاصه ميکند که کشورهاي مشترک المنافع (cis) , کشورهاي عضو کنفرانس اسلامي, کشورهاي افريقايي, اکو, حوزه خليج فارس و خاورميانه, ژاپن, کانادا, استراليا , کره جنوبي, تايلند , سنگاپور و آمريکا جز اين گروه هستند.
خسروتاج, اندازه بازار ايران در دوره 94-1384 براساس تداوم روز گذشته در کشورهاي فوق را به ترتيب, 15 ميليارد دلار , 6 ميليارد دلار, 3/1 ميليارد دلار , 8 ميليارد دلار, 55 ميليون دلار , 8 ميليارد دلار , 2 ميليارد دلار, 4 ميليارد دلار, 10 ميليارد دلار, 5/2,2, و 13 ميليارد دلار, عنوان کرد.
معاون وزير بازرگاني, استراتژي کلان براي گروههاي 9 گانه را بر اساس ديپلماسي اقتصادي و تجاري چنين عنوان ميکند:
بررسي ترکيب نهادههاي وارداتي بنگاهها و امکانسنجي جايگزيني برخي از منافع فعلي از طريق اين گروه عمدتا در اقلام مواد خام, تنوع بخشي به روابط فرهنگي, ترانزيتي و غيره بر حسب مورد, تهيه طرحهاي جامع منابع جايگزين به تفکيک عمومي و خاص, انحصاري و غيرانحصاري و جايگزيني توليد داخل و منبعيابي, تهيه فهرست سفارش ساخت و اعلام رسمي به کليه سازندگان , دانشگاه و غيره, اصلاحات مقرراتي جهت تسهيل معاملات, تدوين سياستهاي انقباض مصرف براساس مطالعات بررسي و جايگزيني منابع, سياست توزيع واردات اين گروه از ساير مبادي و به خصوص کشورهاي اسلامي و منطقه به نحوي که سهم واردات ارتقا يابد.
وي معتقد است: در يک برنامه پنج ساله بايد براي جايگزيني هر چه بيشتر اقلام که داراي توجيه فني بوده, اقدام کرد و درصورت نداشتن توجيه اقتصادي مورد حمايت قرار داد.
رييس سازمان توسعه تجارت ايران معتقد است:حوزه علايق و منافع اتحاديه اروپا با ايران به تامين انرژي, تنوع بخشي به منابع انرژي و گاز در بلندمدت بازار120 ميليارد دلاري در 10 سال و تضمين عرضه انرژي در بلندمدت بر ميگردد که ميتوان پيامدهاي آن را در از دست دادن بخشي از بازار در کوتاه مدت, اختلال در تامين انرژي, احتمال بيثباتي در منطقه و در نتيجه بيثباتي در عرضه انرژي و پيامدهاي آن بر قيمتهاي جهاني نفت و اختلال در قراردادهاي بلندمدت بنگاههاي اروپايي خلاصه کرد.
وي تصريح ميکند:حوزههاي علايق و منافع کشورهاي مشترکالمنافع در بازار 15 ميليارد دلاري در 10 سال, تنوع روابط فرهنگي, ترانزيتي و علايق مشترک منطقهاي است که پيامدهاي آن در از دست دادن بخشي از بازار در کوتاه مدت, احتمال بيثباتي در منطقه و تاثير در وضعيت دروني آنها نمودار ميشود.
خسروتاج گفت: حوزههاي علايق و منافع ژاپن با ايران در کمک به تضمين تداوم انرژي, احتمال بيثباتي در منطقه و عرضه انرژي و پيامدهاي آن بر قيمتهاي جهاني نفت خلاصه کرد.