سالهاست كه نام پوليتزر و روزنامه نگاري با يكديگر پيوند خورده است. نميتوان دنياي روزنامه نگاري و ادبيات را بدون پايهگذار اصلي اين جايزه معتبر يعني ژوزف پوليتزر به ياد آورد.
ژوزف پوليتزر كه مظهر روزنامهنگاري حرفهاي در آمريكاست، در اصل مجاري تبار بود و در 10 آوريل 1847 از پدري بازرگان و مادري آلماني و كاتوليك به دنيا آمد. او از عنفوان جواني بهدنبال استخدام در ارتش بود ولي بهدليل ديد كم و وضعيت نامناسب جسمي، هرگز تقاضاي او براي ورود به ارتش اتريش پذيرفته نشد. او در سال 1864 به آمريكا مهاجرت كرد تا در جنگ داخلي آمريكا وارد ميدان شود و بهرؤياي خود براي حضور در ارتش، جامه عمل بپوشاند.
پوليتزر پس از پايان گرفتن جنگ، كار خود را در روزنامه سنت لوئيس ميسوري آغاز كرد و پس از چند سال كار و تلاش در اين عرصه سرانجام سال 1869 در يك روزنامه آلماني زبان به نام وست ليش استخدام شد.
در اين زمان او به حزب جمهوريخواه آمريكا گرايش يافت و براي پيروزي هوراس گريلي در انتخابات رياستجمهوري تلاش فراواني كرد؛ ولي با شكست اين كانديدا در انتخابات سال 1869، حزب جمهوريخواه منحل شد و پوليتزر پس از مدتي به دمكراتها پيوست.
او پس از مدتي تلاش در عرصه روزنامه نگاري و كسب تجربههاي تازه، موفق شد در سال 1872 امتياز روزنامه پست را به مبلغ 3 هزاردلار خريداري كند كه البته سهم خود در اين روزنامه را بسيار افشاگرانه و جنجالي كار ميكرد و پرده از بسياري از رازها برمي داشت و يك سال بعد با سودي سرشار فروخت.
در 1879 نيزبهطور همزمان 2 روزنامه سنت لوئيس ديسپچ و سنت لوئيس پست را بهطور همزمان خريداري كرد و پس از ادغام اين 2 در يكديگر، روزنامه سنت لوئيس پست- ديسپچ را پايه گذاري كرد كه هنوز هم اين نشريه به نام سنت لوئيس فعاليت دارد.
|
advertisement@gooya.com |
|
اين روزنامه، جايگاه و تريبوني مناسب براي او فراهم كرد تا بتواند عقايد پوپوليستي خود را به راحتي ابراز كند.
در 1882 پوليتزر به مردي متمول و ثروتمند تبديل شده بود و موفق شد امتياز روزنامه نيويورك ورلد را به مبلغ 346هزار دلار از جي گولدخريداري كند. اين روزنامه كه پيش از آن، سالانه
40 هزار دلار ضرر به بار ميآورد، با درايت و مديريت علمي پوليتزر به روزنامهاي پرتيراژ تبديل شد.
او با دقت، خلأهاي موجود در دنياي روزنامه نگاري را پيداكرد و داستانهاي مورد علاقه مردم را در آن به چاپ رساند. از سوي ديگر، او بسيار افشاگرانه و جنجالي كار ميكرد و پرده از بسياري رازها برمي داشت. كمي بعد با استخدام روزنامه نگار و محقق معروف، نلي بلاي در 1887 كار خود را به اوج رسانيد.
روزنامه ورلد در سال 1895 ميلادي، نخستين روزنامه كمدي رنگي به نام يلو كيد را به مردم معرفي كرد. اين روزنامه نيز بسيار مورد توجه مردم قرار گرفت و شمارگان آن در مدت زمان كوتاهي از 15 هزار به 600 هزار نسخه رسيد.
موفقيتهاي پي در پي پوليتزر، حسادت رقباي او را برانگيخت و بسياري از آنها براي خراب كردن وجهه اجتماعي او دست به كار شدند. سردبير روزنامه نيويورك سان مدعي بود كه پوليتزر از دين برگشته است و مردم نبايد با خريد روزنامه يك كافر، از او حمايت كنند.
هر چند او در اين زمان بهدليل عود بيماري و طي دوران نقاهتش در روزنامه حضور نداشت ولي اين مجموعه را از دور مديريت ميكرد. در 1895 ويليام راندولف هارست امتياز روزنامه نيويورك ژورنال را از آلبرت - برادر پوليتزر- خريداري كرد و در پوشش دادن اخبار جنگ آمريكا و اسپانيا، رقابتي شديد بين اين 2 روزنامه درگرفت. اين جنگ با انفجار يك رزم ناو آمريكايي در خليج هاوانا در سال 1898 آغاز شد.
هارست با برانگيختن احساسات مردم تلاش ميكرد اسپانيا را در اين ماجرا مقصر قلمداد كند و سرانجام نيز رئيسجمهور وقت، عليه اين كشور اعلام جنگ كرد؛ ولي از آنجا كه پوليتزر بهدنبال كشف حقيقت بود، تلاش ميكرد نشان دهد در اين حادثه هيچ تعمدي در كار نبوده و اين انفجار، ناشي از اختلال در موتورخانه بوده است.
همين اختلاف نظر يك جنگ تمام عيار بين اين 2روزنامه به راهانداخت و سرانجام در سال 1909 به اتهام توهين به تئودور روزولت و جي.پي.مورگان ، عليه پوليتزر اعلام جرم كردند و او به پرداخت 40 ميليون دلار غرامت محكوم شد. البته افشاگريهاي او در سال 1911 نتيجه داد و پس از اعلام نتيجه نهايي كميسيون تحقيق مبني بر عمدي نبودن حادثه، او نيز از اين اتهام مبرا شد.
پوليتزر بهدليل عشق و علاقه اش به روزنامه نگاري، مدرسهاي را در ايالت كلمبيا تأسيس كرد كه هنوزهم يكي از معتبرترين مراكز آموزش روزنامه نگاري در سراسر جهان محسوب ميشود.البته تأسيس اين مدرسه براي او كار دشواري بود؛ چراكه ابتدا در سال1892 با پيشنهاد مبلغي پول به ست لو رئيس دانشگاه كلمبيا، از او درخواست كرد نخستين مدرسه روزنامه نگاري جهان را پايه گذاري كند؛ ولي او هيچ علاقهاي به اين درخواست نشان نداد.
با تعويض و جابهجايي رئيس اين دانشگاه در سال 1902، نيكلاس موري باتلر رغبت بيشتري براي ساخت اين مدرسه از خود نشان داد؛ اما اينرؤيا عملا تا بعد از مرگ پوليتزر عملي نشد. اين اسطوره روزنامه نگاري، در وصيتنامه خود، 2 ميليون دلار براي دانشگاه كلمبيا در نظر گرفت.
ژوزف پوليتزر سال 1911 ميلادي در بندر چارلستون كاروليناي جنوبي ديده از جهان فرو بست و در گورستاني واقع در برونكس نيويورك به خاك سپرده شد. يك سال پس از مرگ او دانشگاه كلمبيا اقدام به ساخت مدرسه علمي روزنامه نگاري كرد؛ ولي در آن زمان مدرسه روزنامه نگاري ديگري در دانشگاه ميسوري تاسيس شده بود.
با وجوداين، هنوز هم مدرسه روزنامه نگاري كلمبيا يكي از معتبرترين مراكز آموزش روزنامه نگاري در سراسر جهان محسوب ميشود و بسياري از روزنامه نگاران برجسته در اين محل آموزش ميبينند.
پس از تاسيس اين مدرسه، در سال 1917 آرزوي پوليتزر به تحقق پيوست و نخستين جوايز پوليتزر به منتخبان خبرنگاري، ادبيات، نمايشنامه، تاريخ و بيوگرافي اعطا شد. ولي به مرور زمان اين جايزه نيز دستخوش تغيير و تحولاتي شد، هيات نظارت به انجمن جايزه پوليتزر تغيير نام داد و اكنون تعداد جوايز آن به 21 رسيده است.
نيلوفر دُهني