مئ معتقدم که ما بايد اعتقادات اصلي در اسطوره ي ميترا را مورد توجه قرار بدهيم و قبل از آن که معناي ميتراي گاوکش را مورد تفسير قرار بدهيم ، بايد معناي قرباني کردن گاو را براي خود روشن کنيم
|
advertisement@gooya.com |
|
اشاره
دوست دانشمند و ناديده ام اقاي نادر ابراهيمي، اخيرا براي من ايميلي فرستاده اند و در آن با نظريه اي که من درمقاله ي "مسيح مصلوب و ميتراي گاوکش" طرح کرده بودم مخالفت کرده اند. من با آن که با استدلال هاي ايشان مخالفم و همچنان بر نظريه ي خود در باره ي مسيح و ميترا اصرار دارم، اما از دست اندر کاران گويا خواهش مي کنم نامه ي ايشان را به عنوان يکي از مخالفان مقاله ي مزبور منتشر نمايند تا عرصه براي تقارب آرا و تضارب عفايد مختلف گشوده باشد . آنچه در زير مي آيد متن نامه ي ايشان است که از انگليسي به فارسي برگردانده شده است.
عباس احمدي
--------------------
آقاي احمدي عزيز،
من مقاله ي شما در مورد مسيح مصلوب و ميتراي گاوکش را خواندم که در آن شهيد شدن مسيح را با شهيد شدن گاو به دست ميترا مقايسه کرده بوديد.
من مي خواهم نظرم را در باره ي اين موضوع بيان کنم. من با نتيحه گيري شما مخالفم. مخصوصا آن قسمت که مي گوييد ميترا قاتل مسيح (=گاو) است و بنابراين جشن يلدا نمي تواند جشن تولد مسيح باشد!
مئ معتقدم که ما بايد اعتقادات اصلي در اسطوره ي ميترا را مورد توجه قرار بدهيم و قبل از آن که معناي ميتراي گاوکش را مورد تفسير قرار بدهيم ، بايد معناي قرباني کردن گاو را براي خود روشن کنيم.
البته تفاوت هايي بين ميترايسم و مسيحيت وجود دارد، اما مفهوم قرباني کردن در هر دو مذهب يکسان است. عشق و محبت ميترا دست کمي از عشق و محبت مسيح ندارد. متاسفانه، سوتفاهم ها و بدفهمي هاي زيادي در باره ي اسطوره ي ميتراي ايراني وجود دارد. گرچه تعليمات و آموزه هاي ميترايسم در طول زمان و در مناطق مختلف جغرافيايي توسط ميتراپرسان تا حدودي دگرگون شده است، اما مفهوم ميترا (مهر) در بسياري از مذاهب منجمله مسيحيت و آيين زردشت به همان صورت دست نخورده باقي مانده است.
فرانتس کومونت و هاشم رضي در مقاله ي زير درباره ي مفهوم قرباني کردن در ميترايسم و شباهت هاي آن به مسيحيت توضيح داده اند:
http://www.sacred-texts.com/cla/mom/
قرباني کردن در ميترايسم تنها سلاخي کردن يک گاو مانند قصاب ها نيست! ميترا نه يک فصاب است و نه يک قاتل. ميترا عشق است. اين عشق است که زندگي را بوجود مي آورد نه سلاخي کردن و قصابي کردن! مراسم قرباني کردن بوسيله ي عشق (=ميترا) بسيار به مفهوم "زخم زدن" در اسطوره ي ايراني سيمرغ شبيه است. براي مفهوم "زخم زدن" به نوشته هاي مدوچهر جمالي در سايت هاي زير مراجعه کنيد:
http://jamali-online.com/
http://www.khomam.com/
در مورد تولد مسيح و شباهت آن با تولد خداي خورشيد (ميترا)، به صفحه ي 191 سايت زير مراجعه کنيد:
http://www.sacred-texts.com/cla/mom/mom09.htm
من به همه ي پٍژوهشگران احترام مي گذارم، اما اختلافات عمده اي بين تفسير شما از ميتراييسم و تفسير ساير پژوهشگران وجو د دارد. بر مبناي آن چه من از استادان اسطوره شناسي ايراني مانند منوچهر جمالي، هاشم رضي، پروين شکيبا، و بسياري ديگر اموخته ام، نمي توانم با نظريات شما در باره ي ميترايسم موافق باشم.
با درود
نادر ابراهيمي